söndag 18 mars 2012

Hipp hipp hurra

Idag är det min födelsedag. Grattis till mig! Jag har haft en uuuuuunderbar helg i huvudstaden. Min älskade sambo överraskade med en weekend-resa, och vi har bott på hotell, ätit god mat, tittat på Vasa-skeppet, och besökt vänner. Ikväll ska vi äta tårta och se på film. Lovely birthday!

4 kommentarer:

  1. Hej,

    Grattis på födelsedagen.

    Kan du berätta för mig vad är skillnad mellan audionoms yrke i Sverige och i Norge ? Har audionom ansvar för diagnostik i Norge som i Sverige ? Köper patienten sina hörapparater ?

    Tack.

    Trevlig kväll.

    Åsa

    SvaraRadera
  2. Tack Åsa!

    I Norge är inte Audionomer legitimerade, en läkare bedömer därför alltid om patienter ska ha rehabilitering (ex. få hörapparat) och bedömer hörselprov. I Sverige har Audionomer mer eget ansvar och vi rådfrågar läkare, men är för övrigt mycket mer självständiga. Själva arbetsuppgifterna skiljer sig inte mellan Norge och Sverige.

    Jag genomförde min praktik i Oslo för 2,5 år sedan och det som gällde då var att patienter fick sin hörapparat till ett värde av ca 5000 kr/hörapparat. Om hörapparaten kostar mer fick patienten lägga till resterade summa själv. Samma villkor gällde i hela landet och oavsett om patienten gick till privat eller statlig klinik.

    MVH
    Jennie

    SvaraRadera
  3. Grattis! Hoppas du orkar med en audinomfråga till efter allt firande =)

    Vad bestod själva utbildningen av för moment? Var det mest föreläsningar/övningar eller hade ni mycket labbar eller andra praktiska moment? Var det mycket självstudier eller mest schemalagt? Hade ni flera kurser samtidigt eller var för sig?

    MVH!

    SvaraRadera
  4. Tack så mycket! Jag älskar audionomfrågor så jag svarar mer än gärna!

    Utbildningen består både av föreläsning och praktiska övningar men till större delen av föreläsningar. Under de praktiska övningarna fick vi mäta hörseln på varandra, laborera med olika hörapparater eller ta avtryck av varandras öron. På utbildningen i Örebro finns metodrum på universitet där vi kunde öva de olika momenten när vi ville. Det var en del schemalagda föreläsningar, jag hade nog på föreläsningar cirka 3 dagar i veckan. Det är en hel del självstudier så det gäller att man tar eget ansvar. Jag och några andra i klassen bildade en studiegrupp och träffades de dagar som inte var schemalagda. På så vis blev studierna som ett jobb och vi läste de 40 timmar i veckan som krävs för att man ska klara utbildningen. Under min studietid läste vi en kurs i taget, men Örebro Universitet, där jag pluggade, har ändrat programmet så nu är det några kurser som överlappar. Gå gärna in på Audionomprogrammets hemsida och läs utbildningsplanen så får du en bild av upplägget:

    http://www.oru.se/Utbildning/Program/1213/?pid=67

    Lycka till!
    /Jennie

    SvaraRadera